BehandelmethodenDe chiropractor kan uw klachten op verschillende manieren behandelen
De handmatige chiropractische behandeling
De behandeling of techniek die uw chiropractor gaat gebruiken ligt aan uw klachten, wensen en wat u nodig hebt.
De bekendste techniek is de manipulatietechniek.
Bij deze techniek wordt er een snelle, gecontroleerde en nauwkeurige drukbeweging op het gewricht uitgevoerd. Vooral op de wervelkolom en schedel en soms op een andere locatie. Het doel hiervan is het herstellen van de bewegelijkheid van het gewricht. Hierbij kunt u soms een krakend geluid horen. Dit is volkomen onschuldig. Men zegt vaak dat er “gekraakt” wordt bij de chiropractor. Tijdens een correctie ontsnappen stikstofgassen door het vacuümeffect dat optreedt wanneer een gewricht even uit elkaar getrokken wordt. Dit geeft een ‘ploppend’ geluid en is volkomen onschuldig!
Daarnaast behandelt uw chiropractor ook spieren of andere weefsels.
De chiropractische behandeling met instrumenten
Wanneer de chiropractor op een kleiner oppervlakte druk wil zetten kan hij hiervoor instrumenten gebruiken. Met deze instrumenten behandelt hij op een zeer precieze manier de juiste plek.
Een aantal voorbeelden van behandelmethodes met instrumenten:
- de activator en de arthrostim; dit zijn chiropractische instrumenten die een trillend gevoel geven. Het zijn zachte en gerichte wijzen van beïnvloeding van de gewrichten in de rug en in de ledematen.
- dry needling; dit wordt vooral gebruikt bij spierklachten. Hierbij plaatst de chiropractor een zeer dunne naald in de pijnlijke spier of plek. Dry betekent dat er niks in de spier wordt gespoten.
- graston techniek; door met speciale instrumenten over de huid te wrijven maakt de chiropractor onderhuids verkleefd bindweefsel los. Dit weefsel wordt vervolgens door uw lichaam zelf afgevoerd.
Adviezen en tips
Naast de genoemde technieken kunnen ook adviezen en tips passen in de behandeling. Adviezen over bijvoorbeeld:
- Voeding
- Houding
- Verminderen van stress
- Ademhaling
- Oefeningen voor krachttraining, balans, coördinatie en uithoudingsvermogen