Waarom Chiropractie

Waarom ChiropractieHier zijn veertien feiten die u waarschijnlijk nog niet wist over chiropractie.

Door de European Chiropractic Union wordt veel onderzoek gedaan naar chiropractische behandelingen. Wetenschap laat zien hoe effectief de behandelingen zijn.

 1. Chiropractie als beroep bestaat al 120 jaar. Maar de principes en ideeën zijn nog veel ouder. De oude Grieken en andere vroege beschavingen gebruikten behandelingen aan de ruggenwervel als vorm van gezondheidszorg. Hippocrates, ‘vader’ van de Westerse geneeskunde, stelde: ‘lichamelijke conditie is de basis van geneeskunde’. Hij vertelde in detail over hoe belangrijk de ruggengraat is voor een goede gezondheid.
 2. Er zijn nu ongeveer 100.000 chiropractoren over de hele wereld en meer dan 40 scholen verdeeld over 16 landen!
 3. Chiropractie biedt inmiddels een wetenschappelijk bewezen alternatief voor de behandeling van stoornissen in het bewegingsapparaat.
 4. Werkgevers zijn erg enthousiast over chiropractie. Zij merken dat hun medewerkers weer eerder beschikbaar zijn en zonder medicatie van de klachten af komen. Met name de wervelkolom en andere gewrichten krijgen veel aandacht binnen de chiropractie; onderdelen in het lichaam die vooral bij werkenden regelmatig klachten veroorzaken.
 5. Bepaalde belasting op uw nek en rug kunt u door middel van houdingsaanpassingen en oefeningen verminderen. Helaas blijven er toch bepaalde activiteiten in ons dagelijks leven aanwezig waardoor er geleidelijk een compensatie patroon ontstaat. Dit kan u voorkomen door uw nek en rug op tijd en periodiek na te laten kijken waardoor de oorzaak van het probleem aangepakt kan worden voordat het symptomen geeft. Preventie zorg om klachten te voorkomen is beter dan genezen!
 6. Verschillende onderzoeken bewijzen dat onze hersenen, na regelmatige chiropractische behandelingen, beter kunnen inschatten waar armen en benen zijn, zelfs met de ogen dicht!.
 7. Chiropractie kan de ruggengraatfunctie verbeteren. Bovendien verbetert het ook de coördinatie van armen en benen.
 8. Onderzoek laat zien dat deelnemers in drie maanden een betere lichamelijke conditie hadden dan de mensen die geen chiropractor bezochten.
 9. Al na twaalf weken is er een betere sensomotorische functie bij oudere mensen. Dit betekent dat de motorische reactie op prikkels van de zintuigen beter is. Ze kunnen bijvoorbeeld beter inschatten hoe hoog de stoeprand is, waardoor ze minder vaak vallen. Daarnaast zeggen mensen op oudere leeftijd dat, zelfs al na 3 maanden, de kwaliteit van leven beter is.
 10. Chiropractie is veilig, ook voor kinderen en baby’s. Ongunstige gevolgen worden zelden gezien na behandeling. Als dit wel het geval is, is het meestal een korte periode van stijfheid in de spieren.
 11. Chiropractische zorg kan zelfs baby’s ook helpen met koliek. Er is onderzocht wat tien dagen chiropractische behandelen doet voor baby’s met koliek. Na tien dagen huilden de behandelde baby’s gemiddeld 1,5 uur minder per dag dan de baby’s zonder behandeling.
 12. Terug naar de hersenen; de manier waarop je hersenen boodschappen stuurt naar de spieren verandert door chiropractische behandeling. Onderzoeken bevestigen dat de communicatie tussen hersenen en lichaam beter verloopt. Het helpt je hersenen beter te begrijpen wat er gebeurt in je lichaam, waardoor er meer controle is.
 13. Het maakt je sterker! Conclusie uit wetenschappelijk onderzoek is dat het effect op je zenuwstelsel vergelijkbaar is met drie weken krachttraining.
 14. Een nieuw onderzoek heeft gekeken naar het effect van chiropractie op de hersenen. Conclusie; er vindt een positieve verandering in de grote hersenen plaats, met name in de prefrontale cortex, als de ruggengraat behandeld wordt. Dit is dat onderdeel van de hersenen dat betrokken is bij functies als: beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impuls beheersing.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.
Website