Sportblessures

SportblessuresChiropractie en sportblessures

Sporten is gezond! Toch kennen wij allemaal voorbeelden waarbij we geblesseerd raken. Of dit nu tijdens de skivakantie is, of tijdens een partijtje voetbal met de kinderen of door een tenniswedstrijd, een blessure is vaak hardnekkig en pijnlijk. Het is belangrijk om met een aantal zaken verstandig om te gaan, zoals het rekening houden met leeftijd, conditie en fysieke mogelijkheden, zodat sporten een leuke en gezonde bezigheid blijft.

Verschillende sportblessures

Schouder

Bursitis

Schouderbursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het schoudergewricht. Door deze overbelasting komt de “bursa” (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan. Hierdoor raakt deze geïrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn aan de schouder en beperkt daardoor de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.

Frozen shoulder

Zoals de naam aanduidt, is dit een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder sterk beperkt is. De patiënt heeft bijvoorbeeld veel moeite met het aantrekken van een jas. Een frozen shoulder ontstaat door langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierdoor wordt het gewricht geïrriteerd. Als reactie hierop verkrampen de spiergroepen rondom de schouder en wordt de beweging ervan beperkt. Als de verkramping van de spieren te lang aanhoudt, kunnen de spiergroepen verkorten waardoor een normale beweging van de schouder niet meer mogelijk is.

Arm en pols

Carpaal tunnel syndroom

Door de pols lopen zenuwbanen die door overbelasting onder druk komen te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn die voornamelijk in de pols, hand en vingers te voelen is.

Tennisarm

Een tennisarm heeft niet altijd met de tennissport te maken. De oorzaak is overbelasting van de onderarm door herhaaldelijk de spiergroepen aan de buitenkant van de arm te gebruiken. De pijn is voornamelijk voelbaar aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.

Golfarm

Net als bij de tennisarm heeft de golfarm ook niet altijd met de golfsport te maken. Overbelasting van de spiergroepen aan de binnenkant van de arm zijn de oorzaak. De pijn is voelbaar aan de binnenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.

Heup en lies

Verrekking van de lies is één van de meest voorkomende voetbalblessures. De oorzaak is een irritatie van het gebied rondom de lies. Hierdoor verkrampen de spiergroepen rondom de heup en de lies en ontstaat er een bewegingsbeperking.

Knie

Meniscus en kniebanden

Deze blessures worden veroorzaakt door plotselinge draaibewegingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Hierbij worden het kniegewricht en de omringende gewrichten als het ware “gewrongen”.

Osgood Schlatter Syndroom

Hierbij is de peesaanhechting van de bovenbeenspieren (die onder de knie aanhechten) geïrriteerd.

Enkel

Klachten aan de enkel worden veroorzaakt door een verzwikking of een verstuiking. De banden en pezen rondom de enkel worden verrekt, hierdoor ontstaat er een zwelling. Het gevolg is een bewegingsbeperking van de enkel.

chiropractie hoogeveen

Oorzaken

  • Geen (goede) warming-up en cooling-down.
  • Te hard van stapel lopen met een sportprogramma.
  • Een val of duw tijdens het sporten.

Symptomen

Bij sportblessures is de pijn meestal voelbaar rondom de gewrichten en spiergroepen die geblesseerd zijn. De symptomen kunnen van acute aard zijn waarbij de patiënt intense pijn voelt. Ze kunnen ook geleidelijk optreden, bijvoorbeeld bij een spierreactie waarbij de spieren intensief aangespannen worden en spierpijn veroorzaken. Ook bij gewrichtsletsel treedt vaak een zwelling rondom het gewricht op.

Voorkom pijn

  • Bereid u altijd goed voor op de sport die u gaat beoefenen.
  • Draag altijd de juiste kleding en – heel belangrijk – het juiste schoeisel.
  • Denk aan een goede warming-up en cooling-down (ook voor geoefende sporters).
  • Neem les in de sport die u beoefent. Het is uiterst belangrijk om de techniek van de sport onder de knie te krijgen. U leert de juiste bewegingen, waardoor sportblessures voorkomen kunnen worden.
  • Loop niet te hard van stapel: bouw het sportprogramma langzaam op.

Verlicht pijn

  • Leg bij acute pijn een koud kompres op de plek waar de pijn of zwelling zich voordoet. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 20 minuten) met tussenpozen van 2 uur.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.
Website