Het verschil met…

Het verschil met…Het verschil tussen Chiropractie en Fysiotherapie

Wanneer u last heeft van uw rug, nek, schouder, of knie, dan overweegt u mogelijk een bezoek aan een gezondheidsspecialist.
De chiropractor en fysiotherapeut behandelen en verhelpen beiden gezondheidsklachten, maar wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen fysiotherapie en chiropractie is het deel van het lichaam waarop ze zich concentreren.

De behandelingen van een fysiotherapeut zijn gericht op het functioneren van de spieren.

Een chiropractor houdt zich daarentegen bezig met het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom. Een chiropractor is een anatomisch expert die het lichaam ziet als geheel.

Een tweede verschil is te vinden in de opleiding die een fysiotherapeut en een chiropractor hebben gevolgd.

De opleiding Fysiotherapie is een HBO opleiding.
De opleiding Chiropractie is een universitaire opleiding.

Een derde verschil is het uitgangspunt van fysiotherapie en chiropractie.

Chiropractie houdt zich in tegenstelling tot fysiotherapie niet bezig met het ‘trainen’ van het lichaam, maar juist met het ‘herstellen’ van het lichaam.

Bij een Fysiotherapeut is de focus op de spieren. Door trainen en bewegingen van de spieren zorgt een fysiotherapeut ervoor dat het lichaam of lichaamsdeel meer mobiel wordt.

Chiropractoren leveren een andere zorg dan fysiotherapeuten. Chiropractoren gaan te werk vanuit het idee dat een lichaam zichzelf geneest wanneer het zenuwstelsel en de wervelkolom optimal functioneren. Om deze reden zal een chiropractor niet direct met een gewricht of spiergroep aan de slag gaan. De kern van de zorg van een chiropractor is het doorzoeken naar de diepliggende oorzaak van de klacht. Op deze wijze begeleidt de chiropractor het lichaam naar optimale gezondheid.

“Het is noodzakelijk een grondige kennis te bezitten van de wervelkolom, want vele aandoeningen worden in werkelijkheid veroorzaakt door een gebrekkigheid daarvan.” (Hippocrates 460-377 v.Chr.)

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.
Website