Keelamandelen vangen virussen en bacteriën

Keelamandelen vangen virussen en bacteriën

De amandelen zijn de buitenste verdedigingslinie van het lichaam tegen virussen en bacteriën.

Als je je mond wijd opendoet en in de spiegel kijkt, zie je misschien de twee nootvormige bolletjes lymfeweefsel achter in je keel: de amandelen.

Bij veel mensen worden de keelamandelen eruit gehaald omdat ze ontstoken en opgezwollen zijn. Maar de amandelen zijn onderdeel van je afweersysteem en vangen virussen en bacteriën voordat die via je mond het lichaam binnengaan en je ziek maken.

De amandelen beschermen ons onder andere door witte bloedlichaampjes aan te maken, die het lichaam helpen om ziekten te bestrijden.

 

Zo werken de amandelen en de huig:

  • Amandelen

Waar: Achter in de mond, aan weerszijden van de keelholte.
Wat: Lymfeweefsel dat onderdeel is van het afweersysteem en bacteriën remt die via de voeding of adem binnenkomen. Het weefsel produceert ook T-cellen.

  • Huig

Waar: Achter in de mond, vlak boven de tong.
Wat: Zacht weefsel dat betrokken is bij de articulatie en voorkomt dat voedsel en drank in de neus terechtkomen.

 

Ingreep is ruim 3000 jaar oud

De amandelen variëren in grootte van persoon tot persoon en zijn op je derde relatief het grootst. Ze worden dan ook het meest verwijderd bij kleine kinderen, als ze vaak ontstoken zijn of pijn doen.

Het verwijderen van amandelen werd ruim 3000 jaar geleden voor het eerst beschreven. Tegenwoordig worden ze meestal onder narcose weggebrand of -gesneden.

Er was onder artsen en onderzoekers lange tijd discussie over de vraag in hoeverre mensen zonder amandelen een slechter afweersysteem hebben. Onderzoek duidt erop dat kinderen bij wie de amandelen zijn weggehaald meer risico hebben op ziekten als griep en astma.

 

Bron: https://wibnet.nl/mens/lichaam/keelamandelen-vangen-virussen-en-bacterien

Chiropractie

Chiropractie kan nog niet in Nederland gestudeerd worden, daarvoor moet men in het buitenland een universitaire opleiding volgen. Het is dan ook om die reden dat er binnen onze vestigingen diverse chiropractoren werken, die van origine een buitenlandse nationaliteit hebben. Evenals de Nederlandse chiropractoren, willen ook zij graag hier in Nederland hun beroep uitoefenen en hebben ze Nederland in hun hart gesloten. Allemaal hebben ze een hoogwaardige opleiding gevolgd en zijn kundig om u te helpen bij diverse symptomen en klachten.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.
Website