Vitamine D verbetert het geheugen!

VITAMINE D VERBETERT HET GEHEUGEN EN BESCHERMT HET HERSENNET!

Vitamine D verhoogt de opname van belangrijke stoffen in het spijsverteringsstelsel, reguleert het afweersysteem en houdt de bloedsuikerspiegel op peil. En de vitamine draagt ook bij aan sterke botten en tanden. Nu blijkt de vitamine ook van groot belang voor de aanleg van nieuwe verbindingen tussen hersencellen.

Onderzoekers van The University of Queensland in Australië hebben de hersenen van muizen met een vitamine D-tekort bestudeerd en ontdekten dat bij deze muizen het perineuronale net rond de neuronen ontbrak.

Vitamine D versterkt het perineuronale net dat de hersencellen (neuronen; zie afb.) omhult.

Dit net kapselt bepaalde zenuwcellen in en stabiliseert de verbindingen. De muizen misten een groot deel van het net in de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen. Bij tests van het leervermogen en geheugen van de muizen scoorden de dieren met het tekort slechter dan andere muizen.

Het kan zijn dat vitamine D het perineuronale net in de hippocampus beschermt tegen schade door enzymen. Het net is niet evenredig over de hersenen verdeeld, en de toestand van alzheimerpatiënten kan zelfs verbeteren als het in bepaalde hersengebieden wordt verwijderd. Er is daarom meer onderzoek nodig uit te zoeken waarom het net juist zo’n belangrijke rol speelt in de hippocampus.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (uv-straling) wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Verder zit het ook van nature in noten en zaden. Aan sommige levensmiddelen wordt het kunstmatig toegevoegd, maar het advies is om het uit de natuurlijke produkten te halen.

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Maar voor iedereen aan te raden, zeker wanneer de R in de maand is. Het voedingssupplement is te koop in onze praktijken en bij gezondheidswinkels.

Let op je eigen gezondheid!

Chiropractie

Chiropractie kan nog niet in Nederland gestudeerd worden, daarvoor moet men in het buitenland een universitaire opleiding volgen. Het is dan ook om die reden dat er binnen onze vestigingen diverse chiropractoren werken, die van origine een buitenlandse nationaliteit hebben. Evenals de Nederlandse chiropractoren, willen ook zij graag hier in Nederland hun beroep uitoefenen en hebben ze Nederland in hun hart gesloten. Allemaal hebben ze een hoogwaardige opleiding gevolgd en zijn kundig om u te helpen bij diverse symptomen en klachten.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.
Website